Slovenija: Novi rok određen za nova pravila

Vlada Republike Slovenije usvojila je na današnjoj dopisnoj sjednici Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika kojim se utvrđuju uvjeti za ulazak u Republiku Sloveniju u svrhu suzbijanja suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 i objavljuje u Službenim novinama.

Izmjenama i dopunama uredbe primjenjuju se dva izuzetka (tranzit i međunarodni transport), koji vrijede samo do 14. jula 2021., do 15. avgusta 2021. i traju do 15. avgusta 2021. godine.

Tako je ulazak u Sloveniju bez upućivanja na karantin kod kuće i bez PCT-a dozvoljen do 15. avgusta 2021:

osoba koja je upućena u izvršavanje zadataka u međunarodnom transportnom sektoru ili izvan njih i to pokazuje prilikom prelaska granice osiguravajući dostupnost robe i osnovnih usluga (SL C 96 od 24.3.20, str. 1.) ili druge relevantne dokumentom može se zaključiti da ga je poslodavac uputio;
osoba koja putuje tranzitom kroz Sloveniju i napušta je što je prije moguće ili najkasnije 12 sati nakon ulaska.
Osoba koja tvrdi jedan od izuzetaka mora policiji dostaviti dokaze o postojanju izuzetka, inače će je poslati u karantin kod kuće ako nedvosmisleno dokaže da ima sigurno mjesto za dobivanje dozvola.

Svrha proširenja primjene izuzeća je omogućiti osobama koje rade u području međunarodnog transporta i osobama u tranzitu da se pripreme za novu jedinstvenu regulativu uslova za ulazak u Sloveniju.

Izvor: gov.si

Velike gužve i čekanja na ulaz u Hrvatsku iz BiH

Velike su gužve u nedjelju zabilježene na ulazu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine prema odredištima na Jadranu, zbog čega se na pojedinim graničnim prijelazima čeka i do dva sata.

Kako su izvijestili iz Auto moto saveza u BiH sa sjedištem u Mostaru, velike su gužve vozila u Doljanima prema Metkoviću, a čekanja su zabilježena i na prijelaz granice u Novim Selima koja vodi prema autocesti Dalmatini.

I na rdugim graničnim prijelazima na području Ljubuškog, odnosno Gruda duže se čeka na ulazak u Hrvatsku.

Prema istome izvoru pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine i na graničnim prijelazima na sjeveru i sjeverozapadu zemlje u Bosanskoj Gradišci, Gradini, Izačiću i Velikoj Kladuši prema Hrvatskoj.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Izvor:n1.ba

Guzve i detalji trenutno na granicama

Kao sto nam javlja jedan nas pratioc ogromne su guzve danas na granicnim prelazima.
Iako su krenuli jutros rano nisu uspjeli da izbjegnu guzve.

Oko 11 sati su bili na granicnom prelazu Maljevac i cekali 2.5h da bi usli u Hrvatsku.

Na granicnom prelazu Bregana su cekali 1.5h.

Pored toga sto mnogi putuju iz BIH nazad na posao u zemlju u kojoj rade i dodatno su ljudi koji putuju sa mora nazad u drzavu u kojoj zive.

Gužve na granici, koristite alternativne prijelaze

Na graničnim prijelazima na izlazu iz BiH još uvijek nema prevelikih zadržavanja, no s toplijim vremenom i već ublaženim mjerama ta situacija polako se mijenja, što su nam potvrdili iz Granične policije BiH.

– S obzirom na turističku sezonu i ublažene mjere na graničnim prijelazima zbog povoljnije situacije s pandemijom COVID-19, dolazi do povećanja prometa. Trenutačno na graničnim prijelazima nema većih zadržavanja ni gužvi.

Otvoreni su svi granični prijelazi za promet putnika i vozila te se mogu koristiti za prelazak državne granice – kazali su nam iz GP BiH, piše Večernji list BiH.  Očekujte gužve Budući da se već ovoga vikenda mogu očekivati veće gužve na graničnim prijelazima koji vode do mora, savjetuje se korištenje alternativnih pravaca kako bi se izbjegla veća zadržavanja.

Kada je riječ o Hercegovini, već je poznato kako su najveće gužve na graničnom prijelazu Doljani, gdje se, prema ranijim iskustvima, na izlaz iz BiH čekalo i do dva sata.

Među najprometnijim graničnim prijelazima su i Rača, Orašje, Gradiška, Izačić, Gorica, Bijača, Doljani, Ivanica, Zupci, Šepak i Šamac. Inače, zbog pojačanoga prometa na samom jugu zemlje i preopterećenosti određenih graničnih prijelaza, preporučuje se korištenje graničnih prijelaza Bijača – Nova Sela koji se nalazi na autocesti, ali i prijelaza Zvirići – Prud, Crveni Grm – Mali Prolog, Orahovlje – Orah, Ivanica – Brgat, Gorica – Vinjani Donji i Osoje – Vinjani Gornji. Kako bi se izbjegla dodatna zadržavanja na samim prijelazima, mole se putnici da provjere ispravnost dokumenata. Inače, hrvatski državljani iz BiH u Hrvatsku mogu ući na 12 sati i ako nemaju potvrdu da su preboljeli COVID-19, potvrdu o cijepljenju, negativan antigenski ili PCR test. Kada je pak riječ o uvjetima ulaska u BiH, državljani Crne Gore, Hrvatske i Srbije mogu ući bez negativnog testa na koronavirus i potvrde, dok su uvjeti za ostale strane državljane malo drugačiji. – Strani državljani prilikom ulaska u BiH moraju imati negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati ako dolaze iz zemalja Europe, a ako dolaze iz drugih zemalja, koji nije stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH, potvrdu o cijepljenju za osobu koja je prije više od 14 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH primila drugu dozu cjepiva protiv COVID-19 ili je cijepljena jednom dozom prije 14 dana i više od dana dolaska na granični prijelaz BiH, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi te potvrdu izdanu od liječnika o preboljenom COVID-19 u proteklom razdoblju od 14 dana do 180 dana od dana dolaska na ulaz u BiH – objašnjavaju za Večernji list iz GP BiH.

Pridržavanje mjera

Kako su nam kazali iz GP BiH, od 1. siječnja 2021. do 24. lipnja 2021. na ulazu u BiH i na izlazu iz BiH evidentirane su ukupno 8,641.173 osobe, odnosno državljana BiH, ali i stranaca. Od navedenoga broja, na ulazu u BiH evidentirane su 4,356.892 osobe, dok je na izlazu evidentirana 4,284.281 osoba. – U navedenom razdoblju, dakle, od početka godine, najviše je evidentirano državljana Srbije – 2,121.223, Hrvatske – 1,868.722, Crne Gore – 253.668 i dr. U svibnju 2021. na ulazu i na izlazu iz BiH evidentirano je 1,902.578 osoba (državljani BiH i strani državljani), dok je od početka lipnja do 24. lipnja 2021. godine evidentirano 1,748.217 osoba – kažu nam iz GP BiH. Podsjetimo, trenutačno se tijekom ulaska u BiH ne određuju mjere samoizolacije, dok su sve osobe po ulasku u BiH obvezne pridržavati se uputa i poštovati sve naredbe nadležnih epidemiološko-zdravstvenih tijela (socijalna distanca, zaštitne maske, dezinfekcija ruku i dr.)

Izvor:vecernji.ba

 

Učinite vašu bebu ugodnom u ljetnim vrućinama

Ljeto je značilo bezbrižne dane ležanja uz bazen – ali kao novopečena mama sada ste više zabrinuti za sigurnost svoje bebe na vrućini. Prekomjerno obucite bebu i mogla bi razviti ljutiti osip od vrućine. Izložite njegovo krhko tijelo vrućim uvjetima i mogao bi biti osjetljiv na bolne opekotine od sunca ili toplotni udar, ozbiljnu bolest koju karakteriziraju visoka temperatura i ubrzano disanje. Pregrijavanje je također povezano sa sindromom iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS), fatalnim poremećajem spavanja. “Bebe duboko spavaju kad im je vruće, što ih čini teško uzbudljivima, što može povećati rizik od SIDS-a”, objašnjava Bruce Epstein, MD, pedijatar u Pinellas Parku na Floridi.

Kako biste bili sigurni da vaše dijete ostaje hladno i zaštićeno tijekom dugih vrućih ljetnih dana, pogledajte naše stručne savjete.

 

Shvatite utjecaj topline na bebu

Jednom kada pređe 80 stepeni, tijelo se teže hladi – posebno za bebe. Američka akademija za pedijatriju nema službenu izjavu o bebama i visokim temperaturama, ali dr. Jan Montague, direktor pedijatrije u bolnici Good Samaritan u Suffernu u državi New York, kaže da se izbjegava vrućina što je više moguće. “Nije u redu izvoditi novorođenče ili bilo koje novorođenče vani kad je jako vruće – preko 80 stepeni ili tako nekako”, kaže ona. “Bebe se ne mogu znojiti, što je način na koji se vaše tijelo hladi, pa često mogu pretrpjeti toplotni udar mnogo brže nego starije dijete ili odrasla osoba.” Osim toga, i bebe mogu brže dehidrirati.

 

Izaberite pravu odjeću

Ako ćete biti u zatvorenom, odjenite svoje dojenče u laganu odjevnu odeću, po mogućnosti napravljenu od prirodnih vlakana poput pamuka, koja bolje upija znoj od sintetičkih tkanina. Dobro pravilo: “Odjenite bebu onako kako ste odjeveni”, kaže dr. Epstein. “Ako nosite kratke hlače i majicu, to će biti u redu i za nju.” Na otvorenom je stavite u dugačke hlače svijetle boje, košulju s dugim rukavima i šešir širokog oboda kako biste zaštitili lice. Oduprite se iskušenju da je ostavite izloženu sivog dana, jer štetni zraci mogu prodrijeti u oblake.

 

Omogućite dobru ventilaciju

Budući da se beba ne znoji učinkovito, može se pregrijati mnogo brže nego odrasla osoba. Zato dojenče nikada ne biste trebali ostavljati u vrućoj sobi ili parkiranom automobilu. Čak i nekoliko minuta može dovesti do skoka temperature i, u ekstremnim slučajevima, može se pokazati opasnim po život.

Pored toga, nemojte previše oblačiti novorođenče za automobil. “Budući da bebe držimo prilično čvrsto u autosjedalici i okrenute prema natrag, može biti prilično vruće, zato ga držite obučenog samo u jedan lagani sloj, bez pokrivača ili stopala – bebe prenose toplinu da se ohlade s nogu i glavu “, kaže Montague. “Također, pripazite da sunce ne peče po dojenčetu tokom vaše vožnje.” Možete koristiti zaslon za prozor kako biste izbjegli opekotine od sunca.

Koristite ljetnu nosiljku za bebe

Kombinacija tjelesne topline i zatvorenog prostora nosača može dojenče učiniti vrućim i uznemirenim u roku od nekoliko minuta. Odaberite nosač izrađen od laganog najlona, ​​a ne od teške tkanine poput trapera. Ako djetetovo lice počne izgledati zajapureno, odmah ga uklonite iz nosača. “Možete pomoći djetetu da se ohladi tako što ćete prskati ruke i stopala vodom ili ga povremeno brisati mokrom krpom”, kaže Montague. “Nosač koji je lagan od tankog materijala, hladnije će ga učiniti od onog od debelog i tamnog materijala.”

Neka bude hidriran

Čak i ako ne vidite kako zrnca znoja kaplju s čela vašeg dojenčeta, po vrućem vremenu ono može gubiti dragocjene tekućine zbog znojenja. Iscrpljeno lice, koža topla na dodir, ubrzano disanje i nemir mogu biti upozorni znakovi dehidracije. Budući da dojenčad mlađa od 6 mjeseci ne bi trebala piti vodu (bebe starije od 6 mjeseci mogu uzimati skromne količine), nadomjestite izgubljene tekućine dajući mu dodatnu formulu ili češćim njegama. Bebe bi trebale piti najmanje 50 posto više nego inače ljeti (uobičajeni unos tekućine je najmanje dvije unce po kilogramu dnevno), pa se bebi od deset kilograma koja obično unese 20 unci treba ponuditi najmanje 30 unci. Također pripazite da vaše novorođenče ima onoliko mokrih pelena kao i obično.

 

Mudro provedite vrijeme na otvorenom

Najgore vrijeme za bebu (a i za vas) je da bude na otvorenom između 10 i 14 sati, kada sunce najviše šteti koži, kaže Eric Siegel, MD, dermatolog iz Millburna u državi New Jersey. Planirajte aktivnosti na otvorenom za prije ili poslije ovog vrhunca.

Pripazite na iscrpljivanje topline

Kada ste vani sa svojim mališanom, pažljivo ga pratite da li ima znakova iscrpljenosti. “Ako se pregrije, može postati vrlo hirovit ili razdražljiv, ili može postati vrlo letargičan i neće se probuditi da bi jeo ili pio”, kaže Montague. Takođe pogledajte da li je porumenjela ili se osjeća vruće nego inače. “Kako pregrijavanje postane ozbiljnije, mogla bi biti više pospana, mogla bi povraćati, a koža bi mogla postati vlažna i vrlo suha”, kaže Broder. “Može razviti groznicu. Beba s tim znakovima treba hitnu medicinsku pomoć.”

Potražite hlad

Kada stignete na plažu ili park, potražite zaštićeno mjesto, na primjer ispod drveta, kišobrana ili krošnje. Zgodan predmet za izlazak na obalu je šator od tkanine tretirane da blokira štetne sunčeve zrake. Uvjerite se da ima prozirne mrežaste strane za pravilno provjetravanje. Sunčane naočale za vašu malu mogu joj zaštititi oči i smanjiti odsjaj; na etiketi bi trebalo biti navedeno da leće blokiraju najmanje 99 posto ultraljubičastog (UVA i UVB) zračenja.

Budite oprezni sa kremom za sunčanje

Budući da beba mlađa od 6 mjeseci ima tanku, nježnu kožu, pokušajte je držati podalje od direktne sunčeve svjetlosti. Ali u vremenima kada je to nepraktično (kao što je kupanje u vodi s mamom ili tatom), pobrinite se da nosi kremu za sunčanje. Američka akademija za pedijatriju sada kaže da je u redu nanijeti minimalnu količinu kreme za sunčanje na bebinu otvorenu kožu, uključujući i lice.

Za bebu stariju od 6 mjeseci koristite kremu za sunčanje obilnije i češće. Ponovno aplicirajte svaka dva sata ili kad god se namoči ili oznoji. Odaberite vodootpornu kremu za sunčanje dizajniranu za djecu sa faktorom zaštite od sunca (SPF) od najmanje 15. Nanesite je i ispod odjeće. “Prosječna pamučna majica ima SPF od samo pet”, napominje dr. Siegel.

Pucanje na kozi

Ako se dojenče obilno znoji za vrućeg i vlažnog vremena, sitne crvene kvržice mogu se početi skupljati na vratu ili preponama, u naborima kože na stražnjem dijelu koljena ili u naboru laktova. Da biste ublažili osip od vrućine, uklonite joj ljepljivu odjeću i odjenite je u široku pamučnu odjeću (ili jednostavno pelenu), a na zahvaćena područja nanesite dječji puder od kukuruznog škroba. Držanje u hladnoj, dobro prozračenoj sobi pomoći će ublažiti simptome.

Opekline od sunca, koje karakterizira vruća, crvena, natečena koža koja je bolna na dodir, mogu djetetu nanijeti još veću bijedu. Odmah se obratite svom ljekaru ako dijete mlađe od 1 godine dobije opekline. Vjerovatno će vam naložiti da na opečeno mjesto nanesete hladnu (ne hladnu) vodu iz slavine, a zatim hidratantnu kremu. Ne pucajte žuljeve; štite od infekcije. Acetaminofen ili ibuprofen za dojenčad mogu biti prikladni za ublažavanje nelagode.

Tornado u Ceskoj, oluja u Njemackoj i Austriji, a u BIH prognoza je.?

Cesku je pogodilo jako nevrijeme, pa nazivaju ga cak i tornadom.

U Austriji je bio jak led velicine teniske loptice, kao i u Njemackoj sto je napravilo ogromnu stetu u milionskim ciframa.

A pogledajte sta prognoza kaze za BIH.

Banja Luka su male sanse da ce biti padavina, naravno iz iskustva znamo da se to promijeni za trenutak.

Za razliku od Banja Luke u Bihacu se veceras ocekuje padavine iako nisu velike sanse da ce biti, ali vece nego u Banja Luci.

Za razliku od Banja Luke i Bihaca u Sarajevu su velike sanse pa cak sigurno govoreci po prognozi da ce biti padavine.

S obzirom da smo vidjeli sta se desilo u Austriji, a pretezno vrijeme iz Austrije slijedi nas, tako da je bolje da zastitite ono sto mozete na vrijeme.

Ukoliko imate auto stavite ga u garazu, a ukoliko nemate garazu bar ga zastitite sa tepihom ili necim slicnim sto ce umanjiti udar leda i naravno stetu.

Takodjer prije svega zastitite sebe tako sto necete kretati na daleka putovanje gdje mozete da rizikujete da vas takvo nevrijeme na putu zatekne i ugrozite i sebi i svojih putnika zivot.

 

Nova ECDC korona karta Europe: Cijela Austrija i Hrvatska obojene u zeleno

Danas je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio novu korona kartu Europe. Na ažuriranoj karti Europe cijela Austrija i Hrvatska su obojene u zeleno što znači da je situacija u borbi s koronavirusom pod kontrolom.

 

ECDC svoju kartu ažurira svakoga tjedna, a boja se za pojedina područja određuje kombinacijom broja novozaraženih osoba u proteklih 14 dana na 100.00 stanovnika te postotkom testirane populacije.

Svrha karte je davanje pomoći u davanju preporuka za restriktivne mjere ograničavanja kretanja tijekom pandemije.

Iako se mnoge zemlje prilikom donošenja odluka o putovanjima ne vode ovom kartom ona ima jako veliki psihološki utjecaj te puno utječe na ljude u odabiru destinacija za svoj godišnji odmor.

Zanimljivo je i da je na jučerašnjoj objavi ECDC Hrvatska bila obojena u sivo. Sivom bojom se inače označavaju one zemlje koje ne pošalju dovoljno podataka ili zemlje koje provedu manje od 300 testiranja na 100.000 stanovnika. Epidemiolog Bernard Kaić iz HZJZ-a objasnio je za Jutarnji zašto se Hrvatska jučer našla u sivoj zoni. Kaić je rekao da su podaci bili spremni, ali je “nedostajao jedan klik” da oni budu poslani.

 

Izvor:kroativ.at

 

Vozači oprez: Pojačan promet i brojni pješaci prema Međugorju

Na većini cestovnih pravca promet teče bez smetnji i posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Vozačima savjetujemo da zbog visokih dnevnih temperatura putuju u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa vozače molimo za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa. Zbog održavanja vjerske manifestacije „Sveti Ivo“ Podmilačje danas do 16:00 sati zabranjuje se promet teretnih vozila na dionici M-16 Jajce – Banja Luka. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava preko Mrkonjić Grada ili na dionicu Turbe – Banja Luka.

Također na području Srednjobosanske županije danas je zabrana prijevoza eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta. Zbog hodočašća u Međugorje povodom 40. obljetnice Gospinih ukazanja, danas će biti obustavljen promet u vremenu od 16:00 do 17:30 sati na dionici M-17.4 Čitluk – Tromeđa (od župne crkve u Čitluku do kružnog toka u Potpolju). Za vrijeme obustave promet će biti preusmjeren na dionicu Tromeđa – Donji Hamzići – Blatnica – Garišta i obrnuto.

Povodom proslave obljetnice Gospinih ukazanja, večeras i sutra očekivati je pojačan promet i brojne pješake hodočasnike na cestama u Hercegovini i prilaznim cestama prema Međugorju. Vozače molimo za oprez i strpljivost u vožnji. Zbog radova u tunelu Crnaja na dionici M-17 Konjic – Jablanica, promet se odvija usporeno jednim prometnim trakom naizmjenično, dok se u vremenu od 23:00 do 04:30 sati promet kroz tunel potpuno obustavlja.

Zbog radova na mostu (M06) na dionici A-1 Sarajevo sjever – Podlugovi, promet se odvija usporeno. Upozoravamo vozače na učestale odrone kamenja i zemlje na kolnik na dionici M-17.5 Blidinje – Jablanica. Zbog radova na dilatacijama mosta Klopče zatvorena je dionica A-1 Zenica jug – Zenica Sjever u oba smjera. Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici M-4 Tuzla – Kalesija (Simin Han – Caparde), promet se u vremenu od 22:00 do 06:00 sati obustavlja i preusmjerava preko Dubrava.

Tijekom dana osobna vozila iz pravca Tuzle prometuju kroz tunel, dok se vozila iz pravca Kalesije preusmjeravaju obilaznicom oko tunela. Promet teretnih vozila preusmjerava se preko Dubrava. Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. Zbog radova na dionici R-415 Jezero – Šipovo promet će biti obustavljen do danas do 19:00 sati.

Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na dionicu Šipovo – Gerzovo – Baraći – Mrkonjić Grad. Zbog izvođenja radova u Mostaru, za sav promet zatvoren je dio ulice Kralja Tomislava (Avenija) od raskrižja ulica Rudarska i Kneza Višeslava – vrh Avenije do raskrižja za Dubrovačku ulicu.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na: – M-5 Gromiljak – Blažuj (Han Ploča – Kobiljača),Kaonik – Gromiljak, – M-6.1 Posušje – Tomislavgrad (Čitluk), – M-16 Livno – Šujica (Borova Glava), – M-17 Buna – Tasovčići. Nagraničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Izvor:siroki-online.com