Danas je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio novu korona kartu Europe. Na ažuriranoj karti Europe cijela Austrija i Hrvatska su obojene u zeleno što znači da je situacija u borbi s koronavirusom pod kontrolom.

 

ECDC svoju kartu ažurira svakoga tjedna, a boja se za pojedina područja određuje kombinacijom broja novozaraženih osoba u proteklih 14 dana na 100.00 stanovnika te postotkom testirane populacije.

Svrha karte je davanje pomoći u davanju preporuka za restriktivne mjere ograničavanja kretanja tijekom pandemije.

Iako se mnoge zemlje prilikom donošenja odluka o putovanjima ne vode ovom kartom ona ima jako veliki psihološki utjecaj te puno utječe na ljude u odabiru destinacija za svoj godišnji odmor.

Zanimljivo je i da je na jučerašnjoj objavi ECDC Hrvatska bila obojena u sivo. Sivom bojom se inače označavaju one zemlje koje ne pošalju dovoljno podataka ili zemlje koje provedu manje od 300 testiranja na 100.000 stanovnika. Epidemiolog Bernard Kaić iz HZJZ-a objasnio je za Jutarnji zašto se Hrvatska jučer našla u sivoj zoni. Kaić je rekao da su podaci bili spremni, ali je “nedostajao jedan klik” da oni budu poslani.

 

Izvor:kroativ.at