Ljeto je značilo bezbrižne dane ležanja uz bazen – ali kao novopečena mama sada ste više zabrinuti za sigurnost svoje bebe na vrućini. Prekomjerno obucite bebu i mogla bi razviti ljutiti osip od vrućine. Izložite njegovo krhko tijelo vrućim uvjetima i mogao bi biti osjetljiv na bolne opekotine od sunca ili toplotni udar, ozbiljnu bolest koju karakteriziraju visoka temperatura i ubrzano disanje. Pregrijavanje je također povezano sa sindromom iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS), fatalnim poremećajem spavanja. “Bebe duboko spavaju kad im je vruće, što ih čini teško uzbudljivima, što može povećati rizik od SIDS-a”, objašnjava Bruce Epstein, MD, pedijatar u Pinellas Parku na Floridi.

Kako biste bili sigurni da vaše dijete ostaje hladno i zaštićeno tijekom dugih vrućih ljetnih dana, pogledajte naše stručne savjete.

 

Shvatite utjecaj topline na bebu

Jednom kada pređe 80 stepeni, tijelo se teže hladi – posebno za bebe. Američka akademija za pedijatriju nema službenu izjavu o bebama i visokim temperaturama, ali dr. Jan Montague, direktor pedijatrije u bolnici Good Samaritan u Suffernu u državi New York, kaže da se izbjegava vrućina što je više moguće. “Nije u redu izvoditi novorođenče ili bilo koje novorođenče vani kad je jako vruće – preko 80 stepeni ili tako nekako”, kaže ona. “Bebe se ne mogu znojiti, što je način na koji se vaše tijelo hladi, pa često mogu pretrpjeti toplotni udar mnogo brže nego starije dijete ili odrasla osoba.” Osim toga, i bebe mogu brže dehidrirati.

 

Izaberite pravu odjeću

Ako ćete biti u zatvorenom, odjenite svoje dojenče u laganu odjevnu odeću, po mogućnosti napravljenu od prirodnih vlakana poput pamuka, koja bolje upija znoj od sintetičkih tkanina. Dobro pravilo: “Odjenite bebu onako kako ste odjeveni”, kaže dr. Epstein. “Ako nosite kratke hlače i majicu, to će biti u redu i za nju.” Na otvorenom je stavite u dugačke hlače svijetle boje, košulju s dugim rukavima i šešir širokog oboda kako biste zaštitili lice. Oduprite se iskušenju da je ostavite izloženu sivog dana, jer štetni zraci mogu prodrijeti u oblake.

 

Omogućite dobru ventilaciju

Budući da se beba ne znoji učinkovito, može se pregrijati mnogo brže nego odrasla osoba. Zato dojenče nikada ne biste trebali ostavljati u vrućoj sobi ili parkiranom automobilu. Čak i nekoliko minuta može dovesti do skoka temperature i, u ekstremnim slučajevima, može se pokazati opasnim po život.

Pored toga, nemojte previše oblačiti novorođenče za automobil. “Budući da bebe držimo prilično čvrsto u autosjedalici i okrenute prema natrag, može biti prilično vruće, zato ga držite obučenog samo u jedan lagani sloj, bez pokrivača ili stopala – bebe prenose toplinu da se ohlade s nogu i glavu “, kaže Montague. “Također, pripazite da sunce ne peče po dojenčetu tokom vaše vožnje.” Možete koristiti zaslon za prozor kako biste izbjegli opekotine od sunca.

Koristite ljetnu nosiljku za bebe

Kombinacija tjelesne topline i zatvorenog prostora nosača može dojenče učiniti vrućim i uznemirenim u roku od nekoliko minuta. Odaberite nosač izrađen od laganog najlona, ​​a ne od teške tkanine poput trapera. Ako djetetovo lice počne izgledati zajapureno, odmah ga uklonite iz nosača. “Možete pomoći djetetu da se ohladi tako što ćete prskati ruke i stopala vodom ili ga povremeno brisati mokrom krpom”, kaže Montague. “Nosač koji je lagan od tankog materijala, hladnije će ga učiniti od onog od debelog i tamnog materijala.”

Neka bude hidriran

Čak i ako ne vidite kako zrnca znoja kaplju s čela vašeg dojenčeta, po vrućem vremenu ono može gubiti dragocjene tekućine zbog znojenja. Iscrpljeno lice, koža topla na dodir, ubrzano disanje i nemir mogu biti upozorni znakovi dehidracije. Budući da dojenčad mlađa od 6 mjeseci ne bi trebala piti vodu (bebe starije od 6 mjeseci mogu uzimati skromne količine), nadomjestite izgubljene tekućine dajući mu dodatnu formulu ili češćim njegama. Bebe bi trebale piti najmanje 50 posto više nego inače ljeti (uobičajeni unos tekućine je najmanje dvije unce po kilogramu dnevno), pa se bebi od deset kilograma koja obično unese 20 unci treba ponuditi najmanje 30 unci. Također pripazite da vaše novorođenče ima onoliko mokrih pelena kao i obično.

 

Mudro provedite vrijeme na otvorenom

Najgore vrijeme za bebu (a i za vas) je da bude na otvorenom između 10 i 14 sati, kada sunce najviše šteti koži, kaže Eric Siegel, MD, dermatolog iz Millburna u državi New Jersey. Planirajte aktivnosti na otvorenom za prije ili poslije ovog vrhunca.

Pripazite na iscrpljivanje topline

Kada ste vani sa svojim mališanom, pažljivo ga pratite da li ima znakova iscrpljenosti. “Ako se pregrije, može postati vrlo hirovit ili razdražljiv, ili može postati vrlo letargičan i neće se probuditi da bi jeo ili pio”, kaže Montague. Takođe pogledajte da li je porumenjela ili se osjeća vruće nego inače. “Kako pregrijavanje postane ozbiljnije, mogla bi biti više pospana, mogla bi povraćati, a koža bi mogla postati vlažna i vrlo suha”, kaže Broder. “Može razviti groznicu. Beba s tim znakovima treba hitnu medicinsku pomoć.”

Potražite hlad

Kada stignete na plažu ili park, potražite zaštićeno mjesto, na primjer ispod drveta, kišobrana ili krošnje. Zgodan predmet za izlazak na obalu je šator od tkanine tretirane da blokira štetne sunčeve zrake. Uvjerite se da ima prozirne mrežaste strane za pravilno provjetravanje. Sunčane naočale za vašu malu mogu joj zaštititi oči i smanjiti odsjaj; na etiketi bi trebalo biti navedeno da leće blokiraju najmanje 99 posto ultraljubičastog (UVA i UVB) zračenja.

Budite oprezni sa kremom za sunčanje

Budući da beba mlađa od 6 mjeseci ima tanku, nježnu kožu, pokušajte je držati podalje od direktne sunčeve svjetlosti. Ali u vremenima kada je to nepraktično (kao što je kupanje u vodi s mamom ili tatom), pobrinite se da nosi kremu za sunčanje. Američka akademija za pedijatriju sada kaže da je u redu nanijeti minimalnu količinu kreme za sunčanje na bebinu otvorenu kožu, uključujući i lice.

Za bebu stariju od 6 mjeseci koristite kremu za sunčanje obilnije i češće. Ponovno aplicirajte svaka dva sata ili kad god se namoči ili oznoji. Odaberite vodootpornu kremu za sunčanje dizajniranu za djecu sa faktorom zaštite od sunca (SPF) od najmanje 15. Nanesite je i ispod odjeće. “Prosječna pamučna majica ima SPF od samo pet”, napominje dr. Siegel.

Pucanje na kozi

Ako se dojenče obilno znoji za vrućeg i vlažnog vremena, sitne crvene kvržice mogu se početi skupljati na vratu ili preponama, u naborima kože na stražnjem dijelu koljena ili u naboru laktova. Da biste ublažili osip od vrućine, uklonite joj ljepljivu odjeću i odjenite je u široku pamučnu odjeću (ili jednostavno pelenu), a na zahvaćena područja nanesite dječji puder od kukuruznog škroba. Držanje u hladnoj, dobro prozračenoj sobi pomoći će ublažiti simptome.

Opekline od sunca, koje karakterizira vruća, crvena, natečena koža koja je bolna na dodir, mogu djetetu nanijeti još veću bijedu. Odmah se obratite svom ljekaru ako dijete mlađe od 1 godine dobije opekline. Vjerovatno će vam naložiti da na opečeno mjesto nanesete hladnu (ne hladnu) vodu iz slavine, a zatim hidratantnu kremu. Ne pucajte žuljeve; štite od infekcije. Acetaminofen ili ibuprofen za dojenčad mogu biti prikladni za ublažavanje nelagode.