Vlada Republike Slovenije usvojila je na današnjoj dopisnoj sjednici Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika kojim se utvrđuju uvjeti za ulazak u Republiku Sloveniju u svrhu suzbijanja suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 i objavljuje u Službenim novinama.

Izmjenama i dopunama uredbe primjenjuju se dva izuzetka (tranzit i međunarodni transport), koji vrijede samo do 14. jula 2021., do 15. avgusta 2021. i traju do 15. avgusta 2021. godine.

Tako je ulazak u Sloveniju bez upućivanja na karantin kod kuće i bez PCT-a dozvoljen do 15. avgusta 2021:

osoba koja je upućena u izvršavanje zadataka u međunarodnom transportnom sektoru ili izvan njih i to pokazuje prilikom prelaska granice osiguravajući dostupnost robe i osnovnih usluga (SL C 96 od 24.3.20, str. 1.) ili druge relevantne dokumentom može se zaključiti da ga je poslodavac uputio;
osoba koja putuje tranzitom kroz Sloveniju i napušta je što je prije moguće ili najkasnije 12 sati nakon ulaska.
Osoba koja tvrdi jedan od izuzetaka mora policiji dostaviti dokaze o postojanju izuzetka, inače će je poslati u karantin kod kuće ako nedvosmisleno dokaže da ima sigurno mjesto za dobivanje dozvola.

Svrha proširenja primjene izuzeća je omogućiti osobama koje rade u području međunarodnog transporta i osobama u tranzitu da se pripreme za novu jedinstvenu regulativu uslova za ulazak u Sloveniju.

Izvor: gov.si