Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji se nalazi u posjeti Berlinu, razgovarao je sa njemačkim političarima i ekspertima prije svega o širenju delta soja korona virusa.

Kurc se sastao sa predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojblom i odrzao govor u Udruženju njemačke industrije povodom „Dana industrije“.

U berlinskoj bolnici „Šarite“ Kurc je razgovarao sa glavnim njemačkim virusologom Kristijanom Drostenom. Kurc se interesovao za procjene o razvoju pandemije na jesen.

Kazao je da je razmjena sa njemačkim i međunarodnim ekspertima pomogla u vođenju borbe protiv pandemije u Austriji, i dodao da se ta razmjena ne smije zapostaviti ni u narednom periodu.
Kurc smatra da se debata o razvoju korona virusa tokom ljeta i jeseni vodi suviše površno.

Pandemija, podsjeća, dolazi u talasima, i ekstremno je sezonalna i regionalna. Kurc je izrazio uverenje da će do jeseni oko 75 odsto Austrijanaca biti vakcinisano.

„Delta soj moramo shvatiti ozbiljno i budno pratiti, ali ne postoji razlog za paniku, jer sve vakcine koje koristimo djeluju i protiv njega. Zbog toga je moja poruka – vakcina, vakcina, vakcina“, rekao je Kurc.

Kazao je da je delta soj u međuvremenu svuda prisutan i da bi bilo čudno ako bi potpuno nestao.
Uoči današnje posjete Berlinu Kurc je video linkom razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a to što je razgovor bio samo virtuelni on je objasnio nemogućnosti usklađivanja termina.

„Ne postoji nijedan šef vlade jedne države sa kojom sam tokom pandemije toliko puta razgovarao kao sa Merkelovom“, rekao je Kurc, dodajući da je njihov odnos samo ranije, tokom izbegličke krize, bio težak.

Izvor:nasiusvetu.com