Njemačka kancelarka Angela Merkel dobila je drugu dozu vakcine kompanije Moderna, poslije prve doze AstraZeneke, saopštila je njena kancelarija.

„Da, potvrđujemo da je nemačka kancelarka nedavno dobila drugu dozu vakcine američke firme Moderna poslije primanja prve doze švedsko-britanske Astrazeneke 16. aprila“, rekao je portparol kancelarke.

Šezdesetšetogodišnja kancelarka dobila je 16. aprila vakcinu Astrazeneke, čija upotreba je bila prekinuta u Njemačkoj na neko vreme, poslije više slučajeva tromboze prijavljenih u Evropi.

Upotreba te vakcine koju je dobilo više njemačkih zvaničnika, uključujući predsednika Franka-Valtera Štajnmajera, u Njemačkoj je rezervisana za osobe starije od 60 godina.

Više zemalja, među kojima i Nemačka, odlučilo je da kao drugu dozu daju vakcinu koja koristi tehnologiju informacione RNK, kao što su Fajzer/Biontek ili Moderna, i primene miješane vakcine posle prve doze Astrazeneke.

Više od polovine (51,2) odsto njemačkog stanovništva, odnosno 42,5 miliona ljudi, dobilo je najmanje jednu dozu antikovid vakcine, a 26,3 miliona, odnosno 31,6 odsto su potpuno vakcinisani, prema podacima koje je objavio institut Robert Koh.

Izvor:nasiusvet.com