Nošenje zaštitnih maski bila je u obavezna u školi i van učionice. Međutim, učenici osnovne škole više nemaju obavezu da nose masku tokom odmora na otvorenom od četvrtka. Ali nošenje maske ostaje obavezno u zatvorenom, tokom nastave. Sada ljekari iz francuskog pedijatrijskog društva se zalažu za to da se djeci potpuno ukine ta obaveza i smatraju da su djecu nepravedno optužili da su kliconoše i prenosioci virusa.

Oni žele da učenici mogu potpuno da isključe tu obavezu u školi. Ljekari iz francuskog pedijatrijskog društva pozivaju da djeca budu izuzeta od nošenja maski, uključujući zatvorene prostore, a pozivaju se na trenutno stanje korona virusa u Francuskoj. Podsećanja radi, od četvrtka je đaci već mogu skinuti na otvorenom.

„Danas više ne postoji nijedan naučni argument da se maska zadrži u učionici“, rekla je Parisienu Christele Gras-Le Guen, predsednici Francuskog pedijatrijskog društva.

Udruženje podseća da djeca skoro i da se ne zaražavaju i ne prenose virus i napominju izuzetno nizak procenat pozitivnih testova među školarcima (0,17%), u poređenju sa onima koji se odnose na opštu populaciju (1,19%). „Nepravedno smo osudili decu smatrajući ih kliconošama“, insistira Christele Gras-Le Guen. Ipak, danas možemo jasno videti da otvaranje škola nije prouzrokovalo izbijanje kontaminacije kako je bilo predviđeno“, tvrdi ona.

„U oktobru 2020. godine, dok se virusna cirkulacija pojačala, činilo nam se važnim da podržimo postavljanje maski starijima od šest godina“, ali „zdravstvena situacija to više ne opravdava“, rezimiraju udruženja pedijatara, u zajedničkoj izjavi objavljenoj u četvrtak.

„Naši susjedi iz Belgije i Englezi već su većali pre nekoliko nedelja u ovom pravcu, jer deca ne nose maske u osnovnoj školi”.

Kontaktirana od lista Le Parisien, Christele Gras-Le Guen takođe ističe činjenicu da bi sa „vrućim vremenom“ „napornost ove mere (…) trebalo da poštedi“ malu djecu.

„Ovim ukidanjem školska godina bi se završila pozitivnom porukom za školarce, koji su oni pretrpeli indirektne efekte (pandemije) na njihovo mentalno zdravlje“, primećuje predsjednik udruženja, koji se nada da od septembra više neće biti maski.

Generalno, maska više nije obavezna od četvrtka na javnim otvorenim prostorima u Francuskoj. Postoje neki izuzeci od ovog novog pravila, kao što su na primer u slučaju okupljanja većeg broja ljudi.

Izvor:nasiusvetu.com