Putnici iz trećih zemalja mogu ući u Francusku samo ako njihovo putovanje ispunjava jednu od iznimaka navedenih u potvrdi o međunarodnom putovanju i ako postoji razlog za hitne situacije.

Zahtjev iz hitnih razloga ne primjenjuje se ako putujete iz Australije, Izraela, Japana, Novog Zelanda, Singapura, Južne Koreje, Ujedinjene Kraljevine.

Što se tiče osoba koji su državljani jedne od članica EU, napominjemo da Francuska donosi vlastitu klasifikaciju područja rizika na nacionalnoj razini, stoga se ograničenja putovanja za Francusku ne temelje na zajedničkom mapiranju „semafora EU-a”.

Svako se međunarodno putovanje destimulira do daljnjega, osim ako to hitno ne budu potrebni razlozi.

Svi putnici podliježu zahtjevu za prethodnu negativnu analizu PCR-a prije odlaska u Francusku. Ispitivanje se mora provesti unutar 72 sata prije dolaska.

Nakon dolaska putnici će podlijegati novom PCR testiranju u Francuskoj.

Ako se ispitivanje ne može provesti u zemlji iz koje putujete, možete zatražiti francusko veleposlanstvo ili konzulat za određeni dokument pod nazivom „izuzeće za RT-PCR test”. U tom slučaju provjerit će se dolazak i 7 dana obvezna karantena u objektu za smještaj koji potvrđuju javna tijela, uz dodatno ispitivanje na kraju razdoblja izolacije.

Izuzimaju se djeca od 11 godina i mlađa, odnosno djeca do 11 godinaniau dužna vršiti PCR testiranje.

Karantena je obavezna  u trajanju od 7 dana, a novo PCR testiranje vrši se nakon isteka karantene.

Putnicima je potrebno dati izjavu da nemaju simptome COVIA-19 te da nisu bili u kontaktu s potvrđenim slučajem u 14 dana prije putovanja. Pristaju i na test PCR po dolasku. Ovaj se zahtjev ne primjenjuje na osobe mlađe od 11 godina.

Putnici u tranzitu u području EU + u pravilu su izuzeti od privremenog ograničenja putovanja.

Građani EU-a koji ulaze u EU iz treće zemlje i članovi njihovih porodica, bez obzira na državljanstvo, izuzeti su od ograničenja putovanja bez obzira na to vraćaju li se u svoju zemlju državljanstva ili boravišta.

Putnici koji putuju iz zemlje izvan EU-a u drugu državu koja nije članica EU-a mogu prolaziti kroz međunarodno tranzitno područje zračnih luka koje se nalaze u schengenskom prostoru. Pravila o zrakoplovno-tranzitnim vizama i dalje se primjenjuju.

Osim toga, za Francusku vrijede sljedeća pravila:

Međunarodni provoz manji od 24 h dopušten je pod uvjetom da putnici ne napuste zračnu luku.

Granice u europskom području otvorene su uz obvezu provođenja testa RT-PCR manji od 72 h prije ukrcaja za Francusku (osim za povezane putnike čije konačno odredište ne zahtijeva ispitivanje).

Dakle, tranzit kroz Francusku je dozvoljen po gore navedenim uvjetima.

 

Izvor:gpmaljevac.net