Novi propisi o ulasku u Republiku Austriju na snagu stupaju u srijedu, 19. maja 2021. godine .

Ministar zdravlja Wolfgang Mückstein objašnjava: “Broj infekcija pada u mnogim zemljama, tako da ljudima možemo olakšati ulazak u Austriju paralelno s otvaranjem koraka u zemlji.” “Ključna tačka ove uredbe je i 3-G dokaz: dokaz o cijepljenju, testiranju ili oporavku od virusa preduvjet je za svaku vrstu ulaska. Međutim, razlikuje se kada je u pitanju karantin. Obavezno je izolirati se prilikom ulaska iz nekih zemalja. U svakom slučaju, morate se registrirati najviše 72 sata prije ulaska na entry.ptc.gv.at.

Iz zemalja u kojima je incidencija odgovarajuće niska, možete putovati i u turističke svrhe i bez karantene. U principu se primjenjuje 3-G certifikat, ali test se može obaviti i u roku od 24 sata. Propusnica za cijepljenje mora se izdati na njemačkom ili engleskom jeziku, isto se odnosi na ljekarsko uvjerenje da je infekcija prevladana.

Sljedeće su zemlje na “Aneksu A”, odnosno na popisu zemalja za koje se karantena ne odnosi: Andora, Australija, Belgija, Bugarska, Danska, Njemačka, Estonija, Finska, Francuska, Kneževina Lihtenštajn, Grčka, Irska, Island , Izrael, Italija, Latvija, Luksemburg, Malta, Monako, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, San Marino, Singapur, Slovačka, Slovenija, Španija, Švicarska, Južna Koreja, Češka, Mađarska i Vatikan.

Stroža pravila primjenjuju se na takozvane rizične zemlje, koja se mogu naći u Aneksu B1. Vakcinisani ili osobe koje su preboljele koronavirus ne moraju ići u karantenu, ali oni koji su testirani moraju. Karantena se može prekinuti negativnim testom nakon petog dana. Ulaz je moguć i bez testa, morate ga nadoknaditi u roku od 24 sata. Ali svejedno morate biti u karanteni. Na popisu su: Hrvatska, Litvanija, Holandija, Švedska, Cipar.

Posebne zabrane za zemlje iz koji osobe ulaze u Republiku Austriju 

U osnovi, samo austrijski državljani i osobe sa prebivalištem u Austriji smiju ući. Ulazak iz humanitarnih razloga ili u hitnom interesu republike je takođe moguć. Za ovo je obavezan PCR test. Vakcinacija ili prebolovana koronavirus  ne pruža olakšanje. Brazil, Indija i Južna Afrika trenutno su na ovoj listi. Zbog toga je zabrana ulaska za njihove državljane produžena do 6. juna.

Ostale države koje nisu na listi 

Mnoge države nedostaju sa ove liste – na primjer Bosna i Hercegovina ili Srbija. Ulaz je uglavnom zabranjen i, kao i ranije, moguć samo u izuzetnim slučajevima. To uključuje, na primjer, rad ili studiranje. Pravila ulaska tada odgovaraju pravilima rizičnih zemalja.

Dakle, iz BiH ili Srbije kao i Crne Gore, Sjeverne Makedonije i druge zemlje koje nisu uvrštene mogu ulaziti na tri načina, a odnosi se na državljane Austrije ili.osobe sa stalnim prebivalištem, to su:

  • osoba koja je vakcinisana može bez karantene ulaziti u Austriju,
  • osoba koja je preboljela korona virus uz dokaz o antitijelima može ulaziti u Austriju, te
  • uz karantenu koju možete prekinuti peti dan negativnim PCR testom.

Općenito, izuzeci za putnike (npr. Njemačka) ostaju na snazi. Djeca od deset i više godina takođe se moraju testirati.

 

Izvor:gpmaljevac.net