Republika Turska je od 17. maja 2021. počela ublažavati stroge mjere protiv koronavirusa te je dopustila kretanje izvan policijskog sata do 1. juna 2021.

I dalje je na snazi policijski sat preko noći (od 21 do 5 sati ujutro) i vikenda (od petka u 21 do ponedjeljka u 5 sati ujutro osim dopuštene kupnje osnovnih potrepština u najbližoj trgovini ili pekari).

Međugradska putovanja privatnim vozilom dozvoljena su izvan policijskog sata i vozila međugradskog prijevoza rade samo s 50 posto kapaciteta. Restorani i kafići nude samo dostavu. Trgovine prehrambenih proizvoda, mesnice i pekare rade svakog dana između 10 i 17 sati, a velike trgovine i trgovački centri svakog radnog dana od 10 do 20 sati (vikendom su zatvoreni). Bazeni, teretane, nogometna igrališta, saloni ljepote, kina, zabavni parkovi i internet kafići i dalje su zatvoreni.

Sva gora navedena ograničenja ne primjenjuju se na turiste, ali ukazujemo na učestale policijske ophodnje i česta legitimiranja osoba. U tom kontekstu, od stranih turista se očekuje da sa sobom stalno nose putne isprave i potvrdu o smještaju/hotelsku rezervaciju te da se pridržavaju uputa na kontrolnim točkama.

Do daljnjega je obavezno nošenje zaštitne maske na svim javnim mjestima i održavanje socijalne distance te je na snazi i zabrana pušenja na ulicama i na stanicama javnog prijevoza kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Trenutno na snazi su vladine mjere prema kojima putnici koji ulaze u Republiku Tursku preko zračnih luka, morskim i kopnenim putem, moraju predočiti negativni nalaz PRC testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 72 sata (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz).

Putnicima koji ne pruže uvid u negativni PCR test na korona virus neće biti dopušteno ukrcavanje na let za Republiku Tursku. Izuzetak su putnici mlađi od šest godina, zrakoplovna posada, putnici u tranzitu/transferu preko te zemlje za koje nije obavezan PCR test niti je predviđena karantena. Iznimno, PCR test na SARS-CoV-2 ne moraju imati vozači kamiona i pomorci koji obavljaju ključne poslove usluga kopnenog i morskog prijevoza. Za putnike bez negativnog rezultata PCR testa na turskom graničnom prijelazu koji ulaze u zemlju morskim i kopnenim putem bit će osiguran smještaj u karanteni, tj. bit će im određena samoizolacija na prijavljenoj adresi boravka u Republici Turskoj (rezervirani ili privatni smještaj). Oni putnici koji nemaju gdje odsjesti u Republici Turskoj bit će smješteni u desetodnevnu karantenu u objektu kojeg odredi Ministarstvo zdravstva Republike Turske. U tom slučaju, sedmog dana karantene putnici će biti ponovno testirani na korona virus i ukinut će se karantena samo za one putnike čiji su rezultati PCR testa negativni. Osobe koje su bile u karanteni imaju obvezu ispuniti formular „COVID-19 Patient/Contact Monitoring (Quarantine) Information Care Form“ te će se njihovi podaci čuvati 30 dana i bit će pohranjeni u zdravstveni sustav HSYS („Public Health Management System“).

Uvedena je i obveza popunjavanja putnog obrasca „Traveler Entry Form“ dostupan na poveznici register.health.gov.tr kojeg je potrebno ispuniti u roku od 72 sati prije ulaska u zemlju (ne odnosi se na putnike u tranzitu) i na osnovu tih informacija bit će Vam određen tzv. HES kod („Hayat Eve Sigar“) koji je potreban za ulaz u sve ugostiteljske, uslužne objekte i trgovačke centre. U tom kontekstu, preporuka za sve putnike je da prije putovanja prethodno provjere s nadležnom zrakoplovnom kompanijom oko svih detalja u vezi reda letenja i nacionalnih mjera za suzbijanje korona virusa te uvjeta ulaska u državu u koju putuju.

 

Izvor:gpmaljevac.net