Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, objasnio je danas zašto je ovom entitet sporna nabavka ruskog Sputnjika V, koju je dogovarala Vlada KS.

Kako je istakao Skočibušić, na sastanku deset direktora zavoda za javno zdravstvo u FBiH analizirana je situacija. Jasno je rečeno, naveo je dalje, da se stanovništvo najviše odaziva na imunizaciju Pfizerom, zatim Sinopharmom.

“Sami zdravstveni profesionalci su imali problema sa primjenom Sputnjika”, kazao je novoimenovani direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Siniša Skočibušić je pojasnio da se Sputnjik čuva na -20. Da je njegova primjena moguća dva sata nakon vađenja iz frižidera. Direktor Zavoda dodaje da ni na koji način nisu rekli da ta vakcina ne valja.

“Osnovni razlog zbog kojeg smo mi izrazili zabrinutost vezano za Sputnjik V jeste odgođeno vakcinisanje Sputnjikom V u drugoj dozi”, pojasio je.

Direktor zavoda je istakao da se revakcinacije ovom Sputnjik V praktikuje za tri sedmice, odnosno 21 dan. Ali da ugovorom dostava druge doze nije moguća u tom periodu.

“Ugovorom je bilo propisano da se moramo obvezati da primimo drugu komponentu II, koja je različita od prve, za 90 dana, odnosno tri mjeseca”, naveo je Skočibušić.

Podsjećamo, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kritikovao je Vladu FBiH zbog “propalih pregovora sa Sputnjikom”.

“Iz meni potpuno nepoznatih razloga, uz obrazloženje koje je u najmanju ruku skandalozno, a to je da oni imaju neku izmišljenu anketu, da su oni pitali građane, koje građani žele vakcine, pa su u toj izmišljenoj anketi građani rekli da žele kinesku, a ne žele Sputnjik”, kazao je za N1 premijer KS.

Izvor:n1info.com