Grmljavinske oluje i jaka kiša poplavile su ulice i podrume u južnoj Njemačkoj. Kamen tuče veličine teniskih lopti ozlijedio je pet osoba. Bilo je i jakih oluja u Češkoj.

U južnoj Njemačkoj bilo je nasilnih grmljavinskih oluja u srijedu navečer i tokom noći. Kao rezultat, ulice su poplavljene, podrumi su se izlili i drveće je palo. Kao i u Donjoj Bavarskoj – u Passauu, automobil je zapeo u poplavljenom podvožnjaku, rekla je policija. Vozač se stoga mogao spasiti od vode.

Fronta oluje nad južnom Njemačkom
U Künzingu (okrug Deggendorf) mase vode iz prelivnog bazena poplavile su podrume nekoliko kuća. U Mallersdorf-Pfaffenbergu (okrug Straubing-Bogen), javno gledanje nogometne utakmice između Njemačke i Mađarske moralo je biti otkazano zbog jake kiše.

Do sada se nije znalo o visini materijalne štete. Prema prvim nalazima, nije bilo povrijeđenih. Policijsko sjedište Donje Bavarske u Straubingu zaprimilo je ukupno oko 80 izvještaja o oluji zbog grmljavinske fronte, koja se posebno preselila preko južnog i istočnog dijela Donje Bavarske – uključujući neke lažne alarme i lažne izvještaje o udarima groma u kuće i crkvu.

Utakmica preliminarnog kola EM po jakoj kiši

Pet osoba povrijeđeno je u oluji u regiji Reutlingen. Tuča veličine teniskih loptica došla je s neba u srijedu navečer, rekao je glasnogovornik policije. Međutim, u početku nije mogao pružiti nikakve informacije o stepenu povreda. I u Tübingenu je voda tekla gradom “u bujicama”. Saobraćaj je teško pogođen, a oštećene su brojne kuće i automobili.

Bilo je oluja i na području Minhena, njemačka nogometna reprezentacija morala je posljednju pretkolo evropskog prvenstva igrati protiv Mađarske po jakoj kiši.

Oluja u Češkoj: 50.000 domaćinstava bez struje

Grmljavinske oluje i jaka kiša takođe stvaraju probleme susjednoj državi Češkoj. U četvrtak navečer vatrogasne jedinice izašle su na više od 500 misija širom zemlje kako bi očistile srušena stabla i prazne podrume koji su se napunili. Skoro 50.000 domaćinstava bilo je bez električne energije zbog oštećenih nadzemnih vodova.

Dvospratnu kuću zapalio je grom u blizini Pilzena (Plzen). Stanovnici su mogli pobjeći vani i bili su neozlijeđeni. Desetine željezničkih linija nisu bile prohodne jer su se vozovi zabili u drveće ili su otkazali signalni sistemi. Kiše su prijetile da poplave nekoliko potoka i rijeka.

 

Izvor:zdf