Njemačka je skinula Bosnu i Hercegovinu sa liste rizičnih zemalja. U novom izvješću Instituta “Robert Koch”, BiH je u kategoriji zemalja koje se ne smatraju rizični za putovanja.

Na ovoj listi od danas su i Hrvatska (osim Međimurja i Varaždina), Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija iz regije, ali i druge zemlje svijeta poput Cipra i SAD-a.

Kako se navodi, ovo je rezultat zajedničke analize Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutarnjih poslova. Razlog je taj što je broj zaraženih značajno opao.

Odluka stupa na snagu 13. lipnja. Putnici koji ulaze u Njemačku avionom moraju prije polaska pokazati negativan rezultat testa, dokaz o cijepljenju ili dokaz da su prebojavali koronavirus, bez obzira na to jesu li proveli vrijeme u rizičnom području, priopćeno je iz Instituta Robert Koch.

Današnja odluka se odnosi na njemačke državljane, te za sada nije poznato hoće li doći do izmjena za državljane BiH koji žele turistički putovati u Njemačku.

Slovenija je jučer donijela odluku da skine BiH s liste rizičnih zemalja, a EU je danas predstavila ublažene mjere za putovanje u zemlje članice tijekom ljeta, javlja N1.