Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo odluku o uvođenju olakšica za ulazak stranaca u BiH koji su vakcinisani, međutim nije usvojena odluka o privremenom ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije. Vakcinisani, oni koji imaju uredne potvrde da su prebolovali Covid, te oni koji imaju antigenske testove moći će bez PCR testa u BiH.

Turković: Svako ima svoje političke stavove, ali se nije smjelo desiti
Ključno je da u donšenju odluka Vijeće ministara mora da se vodi odlukama privrednika, kazala je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Na prošloj sjednici nismo glasali u paketu za olakšice za ulazak turista. Tada sam bila protiv, jer odluka nije specificirala nekoliko stvari koje su bile bitne: jezik, kako će potvrde izgledati i ko će biti izdavalac. U susjednim zemljama je to detaljnije specificirano. Izvršene su dopune, ne bih rekla da je idealno, ali sam smatrala da treba pojedinačno glasati. Očigleno je da ne možemo naći kompromisnu formu. Za sve tri odluke glasala sam ZA, kazala je ministrica.
Nepravilno je i nije se smjelo desiti, razumijem da svako ima svoje političke pozicije, ali određeni politički stav ne smije nadjačati intres države, kazala je Turković govoreći o neizglasavanju odluke za državljane S. Arabije.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH će, nakon ove sramne odluke, poduzeti hitne mjere kako bi, u okviru postojećeg režima, efikasnije i brže odvijao proces izdavanja viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije”, podvukla je ona.

Vakcinisani, oni koji su prebolovali mogu bez PCR testa u BiH
Kada su u pitanju olakšice za strane državljane riječ je o antigenskim testovima, odnosno dokazu da po osnovu toga može ući u BiH, da je prebolio COVID ili da je vakcinisan, istakla je Turković.

U pograničnim područijima važno je da ljudi koji dolaze u Hrvatsku imaju mogućnost da na jedan dan dođu u BiH, ali da ne moraju plaćati PCR test. Moja primjedba je bila jezik na kom su testovi. Na engleskom ili jezicima BiH. Ako neko dođe s potvrdom na kineskom, šta to znači. Ko će to razumjeti? To je trebalo specificirati. Biće sramota ako neko dođe s urednom potvrdom i ko zadovoljava uslove, kako ćemo ga zadzržati, a kako će reagovati granični policajac.
Do sada su bez PCR testa u BiH mogli ulaziti samo građani Srbije, Hrvatskke i Crne Gore.

Grubeša: Nisam islamofobičan ministar
Ponovo smo imali tri tačke dnevnog reda u paketu, bio sam protiv toga, ali ako je većina bila za da se ide u paketu, odmah sam se izjašnjavao, kaza je ministar pravde Josip Grubeša.

Izvor:bhrt.ba