Novi lista zemalja i postupak prilikom  ulaska u Njemačku  od 16. maja 2021.

Pravilnik kaže obavezan test ispitivanja za putnike koji dolaze avionom.

U principu, ti ljudi – bez obzira jesu li bili u rizičnom području – moraju avio prijevozniku pokazati negativan rezultat testa prije polaska.

Informacije za cijepljene i one koji su preboljeli koronu:

Potvrde o cijepljenju ili potvrda da ste imali koronu mogu zamijeniti negativni test i osloboditi vas karantene.

To se ne odnosi na prethodni boravak u području virusne varijante (Brazil, Indija, J. Afrika, itd)

Za putnike koji nisu cijepljeni ili nisu imali koronu nakon boravka u rizičnom području a na tom popisu su  Bosna i Hercegovina,Srbija, SMakedonija i Crna gora, dakle, morate imati Pcr ili Antigen test (48sati) na njemačkom ili engleskom jeziku i ulazite u Njemačku bez karantene.

Ako ste došli bez testa , u roku 48h morate dostaviti test nadležnom Gesundheitsamtu.
Nadležno tijelo (obično zdravstveni odjel) može tražiti da predate dokaz u roku od deset dana nakon ulaska u zemlju pa taj  test čuvajte deset dana.

Nakon prethodnog boravka u područjima s visokom incidencijom, na toj listi koja ima malo stroža pravila su još uvijek Hrvatska i Slovenija pa prilikom dolaska je potreban Pcr ili Antigen Test i obavezna je karantena deset dana koja se može prekinuti testiranjem pet dana nakon ulaska u Njemačku .

Karantena kod kuće može se prekinuti prije vremena ako se putem portala za ulazak Savezne Republike Njemačke podnese dokaz o oporavku, dokaz o cijepljenju ili negativni test.

Listu rizičnih područja po kategorijama imate na linku OVDJE

Portal za ulazak i obaveznu digitalnu prijavu za sve putnike imate na linku  OVDJE

O svemu ovome imate dataljno na stranici ministarstva na linku OVDJE

Ukoliko iz trećih zemalja idete turistički u Njemačku potrebno vam je (garantno) pozivno pismo koje možete preuzeti na linku  OVDJE kao i Pcr ili Antigen Test na njemačkom ili engleskom jeziku koji su priznati iz trećih zemalja.

Djeca do 6 godina ne moraju imati Test

 

Izvor:gpmaljevac.net