S KRIVOTVORENIM PCR TESTOVIMA POKUŠALI SE “PROŠVERCATI” PREKO GRANICE: Ovog vikenda Hrvatska policija uhvatila čak 14 osoba s falsificiranim dokumentima.

U subotu su policijski službenici na graničnom prijelazu Plovanija utvrdili da je šest slovenskih državljana počinilo kazneno djelo krivotvorenje isprave.

Prvo su oko 12.15 sati na granični prijelaz pristigli 42-godišnjakinja i 57-godišnjak, koji su imali negativne nalaze antigenskog testa, no policijski službenici utvrdili su kako su testovi preinačeni, odnosno da su osobe prepravile datum izdavanja testa. Već oko 13 sati pristigli su 53-godišnjak i 18-godišnjak, koji su imali pozitivne nalaze PCR testova kao dokaz da su preboljeli Covid-19, no obavljenim provjerama sa zdravstvenom ustanovom koja je navodno izdala testove, utvrđeno je kako se navedene osobe nisu uopće testirale.

Posljednji slučaj zabilježen je oko 14.45 sati, kada su policijskim službenicima 43-godišnjak i 46-godišnjakinja dali na uvid negativne nalaze PCR testova, no obavljenim provjerama utvrđeno je kako se ni oni nisu testirali.

Uspješno otkrivanje krivotvorenih nalaza testova nastavljeno je i u nedjelju pa su tako policijski službenici na graničnom prijelazu Kaštel oko 11.15 sati kontrolirali dvije slovenske državljanka u dobi od 22 godine, koje su predočile pozitivne nalaze PCR testa kao dokaz da su preboljele Covid-19, no obavljenim provjerama utvrđeno je kako su testovi izdani na drugo ime te da se djevojke nisu ni testirale. Oko 11.45 sati na isti granični prijelaz pristigao je 41-godišnji slovenski državljanin sa svoje dvoje malodobne djece, za koje je dao na uvid negativne nalaze PCR testova, no obavljenim provjerama također je utvrđeno kako se djeca nisu nikada testirala.

Posljednji slučaj zabilježen je oko 16.10 sati, također na graničnom prijelazu Kaštel, kada su policijski službenici kontrolirali 45-godišnjakinju i 45-godišnjaka i njihovo dvoje malodobne djece.

Oni će biti optuženi, čak im prijeti i zatvor.

Policijska uprava sa sjedištem u Puli također je potvrdila da će svi punoljetni slovenski državljani, za koje su prošlog vikenda pronašli krivotvorene medicinske dokaze, biti optuženi zbog kaznenog djela. Hrvatski zakon kao i slovenski predviđa do tri godine zatvora zbog krivotvorenja službenih dokumenata.

U međuvremenu je i koprska policija priopćila kako je otkrila 15 krivotvorenih PCR testova tijekom provođenja granične kontrole.

10 takvih prekršitelja je uhvaćeno na graničnom prijelazu Dragonja, 4 na graničnom prijelazu Sečovlje i jedan na kontrolnom punktu Fernetiče.

Policijski službenici oduzeli su krivotvorene dokumente, a osobe će biti procesuirane. Prema članku 251. Kaznenog zakona Republike Slovenije, kazneno djelo krivotvorenja isprava također se kažnjava zatvorom do tri godine.

izvor:gpmaljevac.net