Slovenski šef vlade ogorčen je komitet EU

U Europskom parlamentu dogodio se skandal sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom. Na današnjem saslušanju o stanju medija u njegovoj zemlji, Janša je tražio da se na početku prikaže video koji je poslao na tu temu.

Nakon što mu je odbijen ovaj zahtjev, Janša je napustio web stream nakon razmjene riječi sa predsjednicom odbora Sophie in ’t Veld bez pozdrava. Više nije učestvovao u zakazanoj sesiji pitanja i odgovora. In ’t Veld je govorio o nedostatku poštovanja.

Slovenački mediji sve su pod pritiskom

Kritičari već dugo optužuju Janšu, čija stranka pripada kršćansko-demokratskoj partijskoj porodici u Evropi, da vrši pritisak na neovisne medije u Sloveniji. I sam premijer je vrijeđao domaće i strane novinare koji kritički izvještavaju.

Između ostalog, članovi promatračke grupe za demokratiju, vladavinu zakona i osnovna prava željeli su danas ispitati političara. Ovi se sastanci obično ne prenose javno, ali Janša je insistirao. Sredinom godine Slovenija preuzima rotirajuće predsjedavanje 27 država EU.

Janša je optužio predsjednika odbora za cenzuru

Prema Janši, predmetni video govori o napadima i pokušaju ubistva novinara u Sloveniji. Nije mu bilo jasno zašto tačno želi prikazati video. In ’t Veld je naglasio da je podnesen prekasno. Moglo bi se pokazati na kraju sesije. U svakom slučaju, bio bi poslan svim poslanicima.

Liberalna političarka je nekoliko puta naglasila da ne želi zataškavati video. Janša ju je optužio za cenzuru i naglasio da je video poslan u parlament tri sata prije početka sjednice. Cijela stvar je unaprijed dogovorena stvar.