Nacionalno vijeće: spor oko cijepljenja se nastavlja

Nastavlja se spor oko narudžbi cjepiva. SPÖ je danas pokušao ministru financija Gernotu Blümelu (ÖVP) hitno pitanje u Domu. Blümel je odbacio sve vrste optužbi i porekao da je uštedio na cijepljenju. Ograničenje budžeta za cjepivo bilo bi potpuno apsurdno, rekao je Blümel. Stav je uvijek bio nabaviti što je više moguće.

SPÖ se stavio na čelo Blümelovih kritičara jer je Ministarstvo finansija na predavanju Ministarskog vijeća odbacilo zahtjev zdravstvenog odjela za proračun veći od 200 miliona za cijepljenje. Ministar financija rekao je da fraza “košta više nego što je” nije primjerena zakonu o budžetu.

Leichtfried: “Impf Knauserei”

S druge strane, zamjenik šefa kluba SPÖ, Jörg Leichtfried, uvjeren je da je Blümel želio spasiti. Doslovno je govorio o “zglobu cjepiva” kada je obrazložio “hitne”. Sa postojećih 200 miliona, cjepiva koja su mogla biti naručena nisu mogla biti naručena – za Leichtfrieda je to „nevjerovatna greška“.

Ministar finansija takođe očekuje izglasavanje nepovjerenja tokom rasprave. FPÖ je želio da Nacionalno vijeće ukloni Blümela iz njegova ureda, ali glasovi opozicije nisu bili dovoljni.

Auer je potrebu procijenio na 250 miliona eura

Prije toga, objavljeni su daljnji detalji iz prepiske putem e-pošte u zdravstvenom odjelu: U e-poruci iz ljeta 2020. godine, tadašnji odgovorni koordinator cjepiva Clemens Martin Auer pretpostavio je da košta 250 miliona eura.

Za vakcine, materijal i naknade u vezi s vakcinama, on računa s troškovima od “cca. 250 miliona eura ”, napisao je Auer, koji se u međuvremenu morao povući sa svoje pozicije, kao odgovor na zahtjev ministra zdravlja Rudolfa Anschobera (Zeleni) 27. jula 2020. godine.

“Pod pretpostavkom da cijepimo 8 miliona ljudi”, on je “zbrojio / procijenio”, napisao je Auer prema dosijeima “malog istražnog odbora” o nabavkama CoV, koji su također dostupni APA-i.

“Do” umjesto “više od”

Dan kasnije, Ministarstvu finansija poslan je nacrt za predavanje Vijeća ministara u kojem se spominje „više od 200 miliona eura“, što je Ministarstvo finansija na kraju promijenilo u „do 200 miliona eura“. U međuvremenu je citirano zdravstveno odjeljenje u časopisu „Kleine Zeitung“ da je proračun „definiran prema profesionalnoj procjeni“ i da je „dovoljan za potrebe“.