Lockdown produzen do nedjelje

Glavni odbor Nacionalnog vijeća danas je dao – potrebno – odobrenje za proširenje trenutno primjenjivih zaštitnih mjera CoV. Međutim, ovaj put se neće produžiti za deset dana, kao i obično, već samo za pet do nedjelje. Jer Vorarlberg želi u ponedjeljak, 15. marta, poduzeti olakšavajuće korake. O tome kako izgledaju trenutno se još pregovara, pa četvrti Pravilnik o zaštitnim mjerama Covid-19 još nije prilagođen u skladu s tim.

Detalji otvoreni za Vorarlberg

Za glavni odbor to znači da će se morati ponovo sastati ove sedmice. Očekuje se da će sutra biti objavljeno ono što je Vorarlberg dogovorio s Ministarstvom zdravlja da ublaži trenutno “austrijsko” svjetlo zaključavanja. Uvodni razgovori sa saveznom vladom su u toku.

Ministar zdravlja Rudolf Anschober (Zeleni) nije otkrio ništa ni u glavnom odboru: “Usred smo radnog procesa”, rekao je danas popodne prema parlamentarnoj prepisci. Činjenica je, međutim, da se Vorarlbergovo razdvajanje od saveznog nivoa u posljednje vrijeme čak povećalo. Tamo je situacija “konstantna i stabilna već četiri sedmice”.

Anschober: Situacija je “mnogo zabrinjavajuća”

Sve u svemu, međutim, situacija je sada – vjerovatno zbog mutacije britanskog virusa – “znatno zabrinjavajuća” nego na prošlom komitetu krajem februara. Negativan trend već je stigao u bolnice, što se tiče broja hospitalizacija i pacijenata na intenzivnoj njezi. U prosjeku, prema ministru, porast jedinica za intenzivnu njegu iznosi 14 posto, u istočnoj Austriji je to znatno više.

Nova pravila posjeta, negativni PCR test sada vrijedi 72 sata

Ipak, u srijedu će biti dva selektivna popuštanja širom Austrije. Izmjenama i dopunama Pravilnika o zaštitnim mjerama koje je glavni odbor donio glasovima koalicijskih stranaka dopušteno je više posjeta bolnicama, rehabilitacijskim ustanovama i lječilištima: dozvoljen je jedan posjetitelj dnevno (plus dvoje djece), a ne samo jedan tjedno, ali s negativnim testom i u masci Rule FFP2. A „period valjanosti“ za PCR testove produžen je na 72 sata. Međutim, negativni testovi na antigen dozvoljavaju posjete bolnicama, frizerima ili maserima samo 48 sati.

Trenutno (a osim Vorarlberga sigurno i nakon nedjelje) vrijedi sljedeće: Gastronomija i hotelijerstvo ostat će zatvoreni, zabranjeni su posjeti kulturnim i sportskim događajima. Trgovine se mogu otvoriti između 6 i 19 sati – uz pravilo od 20 četvornih metara i FFP2 za kupce. Isto se odnosi na muzeje, biblioteke, biblioteke, zoološke vrtove i botaničke vrtove. Da biste posjetili frizera ili koristili drugu uslugu prilagođenu tijelu, potreban je potvrđeni negativni test.

U javnim prostorima mora se održavati minimalna udaljenost od dva metra od članova domaćinstva. Za mnoga područja, poput javnog prijevoza, postoji i zahtjev za FFP2 maskom. Izlaz je ograničen između 20 sati i 6 sati ujutro – iz poznatih razloga posao, neophodna kupovina, opuštanje i sastanak s pojedinačnim bliskim rođacima ili starateljima. Tokom dana takođe su dozvoljeni sastanci dva različita domaćinstva.