Čak 45.000 liječnika, medicinskih sestara te ostalih zdravstvenih radnika suočeno je sa suspenzijom zbog necijepljenja protiv koronavirusa. To je 2,3 posto medicinskog osoblja, dok je kod liječnika taj postotak na 0,2 posto, izvijestilo je Talijansko liječničko udruženje. Regija s najviše necijepljenog medicinskog osoblja je sjevernotalijanska Emilia Romagna sa sedam posto. Očekuju se tužbe onih koji odbiju cijepljenje te budu suspendirani.

Talijanski parlament još je u svibnju usvojio zakon kojim se uvodi obvezno cijepljenje za sve medicinsko osoblje. Uvjet za cijepljenje također se odnosi na farmaceute, psihologe te liječnike koji imaju vlastitu ordinaciju. Regije i autonomne pokrajine dužne su prijaviti necijepljeno osoblje lokalnim zdravstvenim vlastima.

Zdravstveni radnik koji odbije cijepljenje morat će točno obrazložiti zašto to odbija. Izuzeće od cijepljenja dostupno je samo pod posebnim uvjetima, na primjer ako se pokaže da cijepljenje predstavlja zdravstveni rizik za dotičnu osobu.

Osoblje koje se ne želi cijepiti morat će obavljati poslove bez izravnog kontakta s pacijentima ili kupcima. Ako ova alternativa nije dostupna, osobe koje odbiju cijepljenje mogu biti suspendirane s dužnosti dok ne završi nacionalna kampanja cijepljenja. To znači obvezni dopust bez plaće do kraja godine.

Slični primjeri bilježe se i u Austriji. Nakon što je Bečko zdravstveno udruženje postavilo zahtjev za cijepljenjem novih zaposlenike, a gradski vijećnik Peter Hacker (SPÖ) najavio takav propis za socijalne institucije, druge savezne države sada slijede taj primjer, piše Krone.

Izvor:kroativ.at