Međunarodna organizacija za borbu protiv korupcije Transparency International predstavila je Globalni barometar korupcije za 2020. (GCB) za države članice EU-a. GCB je istraživala percepciju i iskustva korupcije među ljudima, a u istraživanju je sudjelovalo 41.000 osoba iz 27 država članica EU-a. Polovica ispitanika smatra kako vlade država članica ne rade dobro u borbi protiv korupcije.

U Austriji je devet posto ispitane populacije za korištenje javnih usluga reklo da je za nju platilo mito pa to Austriju stavlja iznad europskog prosjeka, koji iznosi sedam posto.

Mito nije jedini oblik korupcije te se, primjerice, često koriste poznanstva za dobivanje usluga, ponajprije u zdravstvu, obrazovanju i sl. Tako je čak 40 posto ispitanika u Austriji izjavilo da je koristilo osobna poznanstva za primanje boljih usluga pa je i u ovoj kategoriji Austrija znatno iznad prosjeka EU od 33 posto.

Eva Geiblinger, izvršna direktorica TI-Austrije, ističe da “u Austriji stanovništvo gubi vjeru u to da može nešto promijeniti. Opća rezignacija po pitanju korupcije postaje sve primjetnija!”

Geiblinger objašnjava kako je “Austrija iznad prosjeka EU-a u ključnim kategorijama istraživanja, nažalost u negativnom kontekstu, a to jasno pokazuje da su najnoviji događaji u austrijskoj unutarnjoj politici ostavili traga na stanovništvu.” – prenosi APA.

Globalni barometar korupcije na razini EU pokazuje da tri od deset ispitanika plaća mito ili koristi osobne kontakte kako bi dobili pristup nekim uslugama što je praktično više od 106 milijuna ljudi u Europskoj uniji.

Izvor:kroativ.at