Covid zelena putovnica odnosno potvrda s QR kodom od četvrtka je dostupna i u Austriji. Od 1. srpnja očekuje se i implementacija potvrde s QR kodom i na razini Europske unije, a Austrija je upravo zbog toga morala prilagoditi neke norme s onim europskim. Prilagođavanje tih normi izazvalo je određene probleme te je zbunilo mnoge građane Austrije, posebice one koji su se testirali na jednoj od testnih ulica diljem Austrije.

Naime, dosadašnji termini pozitivan / negativan kod testiranja na koronavirus zamijenjeni su s terminima utvrđeno (otkriveno, dokazano) / nije utvrđeno (“nachgewiesen” / “nicht nachgewiesen”) što je zbunilo broje austrijske građane. S novim terminima Austrija je samo sljedila EU smjernice. Novi termini utvrđeno (otkriveno) / nije utvrđeno (“nachgewiesen” / “nicht nachgewiesen”) odnose se na činjenicu je li u tijelu utvrđeno prisustvo virusa, odnosno je li osoba pozitivna ili negativna.

Promjena je izazvala velik kaos u ispitnim ulicama i ljekarnama. Budući da su se, kako izvještava ORF teletekst, mnogi građani pitali jesu li testovi bili netočni ili nevaljani. Na nekim graničnim prijelazima ljudi su imali probleme s prelaskom granice upravo zbog ‘novih rezultata’.

Izvor:kroativ.at