Oficijelne informacije su slijedece:

Za neke zemlje s malim brojem infekcija karantin nije potreban prilikom ulaska u Austriju od 19. maja 2021. godine. Zamjenjuje se obaveznim dokazom o vakcinaciji, testiranju ili oporavku. Kad se ulazi iz područja s visokom incidencijom, karantena se nastavlja, za države sa virusnim varijantama (Brazil, Indija, Južna Afrika, Ujedinjeno Kraljevstvo) vrijede još stroža pravila. Svi putnici su i dalje dužni popuniti dozvolu za putovanje (elektronska registracija).

Redovni ulazak (prigradski saobraćaj) u Austriju

Redovni je prigradski promet ako se najmanje jednom mjesečno vozi do Austrije

  • u profesionalne svrhe, ili
  • da učestvuje u školskim i studijskim operacijama, ili
  • u porodične svrhe ili da posjetite svog partnera
    je unesen.

Ovo se odnosi i na ljude koji žive u Austriji i putuju u inostranstvo.

Tokom inspekcije, putnici u posao moraju dokazati ili dati vjerodostojne dokaze da u tu svrhu redovito putuju u Austriju.

Iskustvo naseg clana koji je iz BIH putovao za Austriju 25.5.2021

Na skoro svim granicama nije bilo skoro nikog, jedino na ulazu u Austriju je bilo par auta.

Policajac me zaustavio i pitao gdje putujem, rekao sam za Graz i pitao me da li imam test. Rekao sam da nemam i da sam isao iz porodicnih razloga, policajac me cudno pogledao kao nije to razlog da ti ne treba test. Zatim sam mu pokazao samo izjavu od moje mame da sama zivi i da je starija zena gdje joj je potrebno da ja kao sin dolazim i da joj pomognem oko kupovine stvari za zivot. Policajac kad sam mu pokazao tu izjavu nije je ni pogledao samo je rekao: ” aha zbog mame, ok sretan put.”

Oficijelno se ima pravo ici iz tih razloga i to morate samo nekako dokazati.

Sretan put svima i cuvajte sebe i svoju okolinu.