Od danas, 28. aprila 2021. godine ukinuti su kontrolni punktovi na cestovnim vezama u pograničnom području s Italijom i Austrijom (ostat će na granici s Mađarskom).

Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika kojim se utvrđuju uvjeti za ulazak u Republiku Sloveniju zbog suzbijanja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 ukidaju se kontrolni punktovi na cestovnim vezama u pograničnom području s Italijom i Austrijom (ostaju na granici s Mađarskom).

Po ulasku u Sloveniju, PCR testovi se priznaju i ako se rade u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Izraelu ili Rusiji (pored već priznatih PCR testova iz država članica EU ili Šengena, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenih Država Države Amerike).

Finska je izbrisana s crvenog popisa zemalja EU i Šengena, izvršene su promjene u administrativnim jedinicama Grčke, Španije i Norveške, a na popis su dodane i Malta i portugalska autonomna regija Azori. Bahami se dodaju na crveni popis trećih zemalja, Sveta Lucija, Antigva i Barbuda i Dominikanska Republika se brišu.

Uredba stupa na snagu 28. aprila 2021. godine i važi do zaključno 9. maja 2021. godine.

Izvor:gpmaljevac.net