Uz izmjene i dopune Pravilnika o utvrđivanju uvjeta ulaska u Republiku Sloveniju su dodane izmjene i dopune određenih iznimaka za ulazak u zemlju.

Zakon važi od 26. aprila do 2.maja 2021 nevečer do 23:59h

Osoba koja dolazi iz zemlje s crvenog popisa neće u karantenu ako na ulazu u Sloveniju dostave :
1. dokaz negativnog rezultata PCR testa za SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati od uzimanja brisa, test je priznat ako je izdan u državama članicama Europske unije ili schengenskom području, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim Državama..!

2. Stari pozitivan rezultat PCR testa starijim od 10 dana , osim ako liječnik odluči drugačije, ali ne stariji od šest mjeseci, ili liječnička potvrda da je osoba imala COVID-19 i da od početka simptoma nije prošlo više od šest mjeseci
3. dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 (s cjepivima navedenim u uredbi), što dokazuje da je proteklo odgovarajuće razdoblje od primitka cjepiva :

– druga doza Comirnaty od Biontech / Pfizer ako je prošlo najmanje sedam dana,

– druga doza COVID-19 cjepiva Moderne tijekom najmanje 14 dana,

– prva doza Vaxzevria (COVID-19 cjepivo) od AstraZenec najmanje 21 dan,

– doza COVID-19 cjepiva Janssen tvrtke Johnson i Johnson / Janssen-Cilag tijekom najmanje 14 dana,

– prva doza Covishield-a od Instituta za serum iz Indije / AstraZeneca prije najmanje 21 dan.

– druga doza Sputnika V cijepljena od strane proizvođača Nacionalnog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleya najmanje 14 dana.

-drugu dozu CoronaVac-a tvrtke Sinovac Biotech prije najmanje 14 dana

– druga doza cjepiva Sinopharm COVID-19 prije najmanje 14 dana.

4. Građanin države članice Europske unije ili schengenskog područja koji dolazi iz druge države članice Europske unije ili schengenskog područja, gdje je pružao zaštitu i pomoć osobama kojima je potrebna podrška, briga ili skrb članova obitelji, dopušten i ulazak u Sloveniju bez slanja u karantenu kod kuće., radovi na održavanju privatnog objekta ili zemljišta u vlasništvu, zakupu ili korištenju i vraćaju se preko granice u roku od 72 sata od prelaska granice ako imaju negativan PCR ili HAG test za SARS-CoV -2 virus koji nije stariji od 72 sata od datuma uzimanja brisa.

Iznimka bez karantene i s negativnim rezultatom PCR ili HAG testa ne starijim od sedam dana od datuma uzimanja brisa :

Za osobu koja prelazi granicu iz obiteljskih razloga zbog roditeljske skrbi i kontakta s djetetom ili radi održavanja kontakta sa supružnikom, izvanbračnim partnerom, partnerom iz sklopljenog i nevjenčanog partnerstva i vrati se preko granice u roku od 72 sata nakon prelaska granice.

Zakon “72 sata” ostaje i dalje..! Dakle, brzi HAG test ne stariji od sedam dana ako ste bili u posjeti užoj porodici na 72 sata..!

Uža porodica su bračni drug, maloljetna djeca, partner ili partnerica.

Detaljno o svemu na slovenskim granicama imate na linku OVDJE

Izvor:gpmaljevac.net