Kancelar Sebastian Kurz potvrdio je na konferenciji za medije u petak poslijepodne kako Austriju od 19. maja 2021. godine očekuje veliko popuštanje mjera koji su trenutno na snazi, javljaju austrijski mediji.

Nakon 199 dana zatvorenih vrata za goste i posjetitelje, 19. maja otvaraju ugostiteljstvo, hoteli, kulturne i sportske ustanove. Kancelar Kurz je izjavio kako se Vlada i dalje drži prognoze da će ljeto 2021. godine donijeti normalizaciju situacije. Mnoge zemlje u Europi bile su u strogom lockdownu, a austrijski stručnjaci su savjetovali češće testiranje i obaveznu zaštitnu FFP2 masku što daje rezultate.

Od Donje Austrije i Beča očekuje da će popustiti mjere 4. lockdowna od 2. maja. Kurz je dodao kako savezne pokrajine „naravno“ imaju pravo donijeti svoje pooštravanje mjera ako im to situacija nalaže.

Izjavio je da se Austrija nalazi na „posljednjim metrima borbe protiv koronavirusa“ te zamolio građane da ‘ne ispustimo pobjedu’ iz svojih ruku. Cijepljenje građana djeluje, jer se Austrija nalazi u pet najboljih zemalja po tom pitanju u Europi, a među 20 najboljih u svijetu. Očekuje kako će do sredine mjeseca maja 2021. godine tri milijuna građana dobiti barem prvo cjepivo, a do kraja drugog kvartala očekuje kako će svaka odrasla osoba koja to želi dobiti prvu dozu cjepiva.

Od 19. maja se otvaraju spomenute četiri sfere javnog života uz zelenu putovnicu. To znači da je potrebno ili posjedovati ‘ulazni test’ ili preboljeti koronavirus ili biti cijepljen protiv koronavirusa. Više detalja očekuje se narednih dana.

Ugostiteljstvo otvara i unutra i vani s posebnim mjerama. Osim obaveznog ‘ulaznog testa’ ili uvjeta iz zelene putovnice, u unutašnjosti je dozvoljeno najviše četiri osobe (neračunajući djecu) za stolom, vani najviše deset osoba. Radno vrijeme će biti do 22 sata. Za zaposlenike vrijedi obaveza nošenja zaštitne FFP2 maske.

U hotelima i sličnim ustanovama vrijediti će ista pravila kao i za ugostiteljstvo, a dodatno će u spa centrima biti uvedeno pravilo jednog kupca na 20 m2. Isto pravilo će vrijediti i u fitness centrima, a na treninzima će biti potrebna registracija.

Momčadski sport će biti također dozvoljen na otvorenom bez ograničenja, ali uz obavezan test. Kulturni i sportski događaji će imati napokon publiku: najviše 1.500 u zatvorenom, najviše 3.000 u otvorenom, s maskama, obavezno označenim mjestima za sjedenje i zelenom putovnicom.

Od 1. jula se, ako to situacija dozvoli, očekuje otvaranje noćnog ugostiteljstva, dozvola vjenčanja, događaja bez označenih mjesta te događaje udruga i klubova.

Kurz je dodao kako od 19. maja očekuje turiste u Austriji, ali uz ograničenja. Tako će putnicima iz visokorizičnih područja biti obavezna mjera karantene, dok za druge neće biti mjera. Od 17. maja otvaraju i škole za učenike, a više informacija će objaviti ministar obrazovanja Heinz Faßmann u subotu.

Izvor:gpmaljevac.net