Od sada će u Sloveniju biti moguće ući bez upućivanja u karantin sa potvrdom o vakcinaciji protiv covid-19 cjepivima kineskih i indijskih proizvođača, odlučila je jučer vlada. Neke druge odredbe u vezi sa ispitivanjima i izuzećima također će biti izmijenjene. Pravilnik stupa na snagu u nedjelju, a neke odredbe stupaju na snagu od ponedjeljka.

Od sada će u Sloveniju biti moguće ući bez upućivanja u karantin s negativnim PCR testom izdanim u Velikoj Britaniji ili SAD-u,a ne samo u zemljama Evropske unije ili Šengenskog prostora, kako je bilo do sad. Međutim, test ne bi trebao biti stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa.

Također su skratili period dokazivanja covid-19, tj. pozitivnog PCR testa, koji sada može biti star samo deset dana, osim ako liječnik ne odluči drugačije. Međutim, ne smije biti stariji od šest mjeseci,a od doktora potvrdu da je osoba imala covid-19 i to da nije prošlo više od šest mjeseci od vremena pojave simptoma. Dokazi su valjani ako su izdani u EU, šengenskom području, Ujedinjenom Kraljevstvu ili Sjedinjenim Državama.

Dakle, iz trećih zemalja se ne priznaje poput iz BiH, Srbije, Crne Gore ili drugih zemalja.

Proširili su i listu vakcina protiv covid-19, s kojima je moguće ući u Sloveniju bez slanja u karantin.

Dakle, kada se vakcinišu cjepivima Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson i Russian Gamele (Sputnik V), u Sloveniju je moguće ući čak i ako su osobe cijepljene cjepivima indijskog proizvođača Serum Institute / AstraZeneca i kineskog Sinovac Biotech i Sinopharm .

Vlada je također ukinula obavezno testiranje za ljude koji se vraćaju s posla ako predaju trodnevni negativni PCR test. To su pripadnici policije, državni službenici i akreditovani novinari na službenim putovanjima u inostranstvo. Ova odredba će se primjenjivati ​​od 26. aprila 2021. godine.

Rok za povratak onih koji su prešli granicu radi pomoći drugim ljudima ili radi održavanja imanja takođe je produžen na tri dana. Ova odredba takođe će stupiti na snagu u ponedjeljak.

A državljanin države članice EU-a ili u šengenski prostor koji dolaze iz druge države članice EU-a ili u šengenski prostor, gdje je pružao zaštitu i pomoć osobama kojima je potrebna podrška, zaštite ili starački članova porodice, rad na održavanju na privatnoj osnovi , je takođe dozvoljen ulazak u Sloveniju bez karantene.

Objekt ili zemljište u vlasništvu, zakupu ili korištenju u EU i ako se osoba vrati preko granice u roku od 72 sata od trenutka prelaska granice, neće biti upućena u karantenu. Međutim, mora podnijeti negativan rezultat PCR-a ili brzi test ne stariji od 72 sata nakon uzimanja brisa.

Lista crvenih zemalja takođe se malo promijenila. Među članicama EU ili šengenskog prostora došlo je do promjene u Finskoj, a Malta je uklonjena sa liste.

Barbados je uklonjen sa liste trećih zemalja , a dodani su Malezija i Sveti Vincent i Grenadini , rekao je vladin ured za komunikacije.

Izvor:gpmaljevac.net