Italija želi započeti proizvodnju vakcine protiv koronavirusa u roku od šest mjeseci. Ovo proizlazi iz današnjeg sastanka talijanske vlade s predstavnicima i predstavnicima farmaceutskih kompanija u sjedištu Ministarstva ekonomskih poslova u Rimu. Farmindustria, udruženje talijanske farmaceutske industrije, izrazilo je spremnost da učestvuje u evropskom projektu za jačanje proizvodnje cjepiva.

Ministar industrije Giancarlo Giorgetti potvrdio je vladinu volju za uspostavljanjem istraživačkog centra za lijekove i vakcine u Italiji s privatnim i javnim ulaganjima. Italijanska farmaceutska industrija ima neophodno znanje, rečeno je u Rimu.

Cilj je 600 000 cijepljenja dnevno

Italija planira udvostručiti broj dnevno vakcinisanih na 200.000 u roku od mjesec dana, prema planu talijanskih zdravstvenih vlasti. Cilj je postići imunitet stada do kraja ljeta.

Uz pomoć civilne odbrane, broj dnevnih cijepljenja treba povećati u sljedećih nekoliko mjeseci i postepeno povećavati na 600 000 dnevno. 300.000 pripadnika civilne zaštite takođe bi trebalo da omogući vakcinaciju u kompanijama.