Nezapamćena tuča praćena grmljavinom, a onda i jakom kišom pogodila je dijelove Gornje Austrije i napravila veliku štetu koja prema prvim procjenama premašuje 22 milijuna eura. Olujno nevrijeme napravilo je velike probleme od Vöcklabrucka preko Gmundena i Kirchdorfa do Linz-Landa u srijedu navečer. Vatrogasne službe imale su pune ruke posla, a neki navode da se radi o nezapamćenoj tuči.

Preko 2000 tisuće vatrogasaca dežuralo je sinoć diljem Gornje Austrije, a telefon za intervencije nije prestajao zvoniti. Posebno teško je bio pogođen jug te austrijske pokrajine gdje je tuča oštetila krovove kuća, automobile te je napravila ogromne štete na usjevima.

U Pisnodrfu je primjerice slot tuče u jednom trenutku bio iznad 30 centimetara, dok je u nekim dijelovima promjer tuče koja je padala bio i pet centimetara. Gmunden je izgledao poput Venecije jer je u kratkom roku pao veliki broj padalina. Vatrogasci će pune ruke posla imati i tijekom današnjeg dana.

Prema prvim izvješćima prava je sreća da nitko nije stradao, ali šteta je ogromna. Prva izvješća govore da je uništeno preko 40 hektara usjeva, a šteta bi mogla biti veća od 22 milijuna eura. Najgore su stradali okruzi Vöcklabruck, Gmunden, Kirchdorf i Steyr-Land koji su uglavnom bili pogođeni katastrofalnom tučom u večernjim satima. Grmljavinska fronta bila je široka do 13 kilometara.

Mnogi poljoprivrednici ističu da se radi o nezapamćenoj tuči i nevremenu.

Izvor:kroativ.at