Austrijsko “3G pravilo” odobrava ulazak u zemlju osobama koje su cijepljene protiv virusa, koje su imale negativan PCR test ili su bile zaražene virusom i oporavile se

Oko 45 posto stanovnika Beča ima migracijsku pozadinu, a najveći dio ima veze sa Srbijom, BiH i drugim zemljama Balkana. Zbog pandemije, većina nije mogla posjetiti svoju rodbinu već 16 mjeseci. Ako jesu, često su ih prikazivali kao pokretače zaraze.

Mogu li otići u Bosnu i Hercegovinu, a da nakon povratka ne moram biti u karantinu, na ovo pitanje, u intervjuu za austrijski Heute, odgovorio je kancelar Sebastian Kurz.

“Naravno, ne možemo točno predvidjeti kako će se situacija razvijati u drugim zemljama. Generalno, svugdje se obnavlja sloboda putovanja, ukidamo karantenske propise i da ljudi iz svih zemalja u Europi i šire, gdje je sigurnosna situacija dobra, mogu jednostavno putovati bez ikakvih problema “, rekao je Kurz, prenosi Klix.

Na primjer, pojasnio je Kurz, putnici koji se u Austriju vraćaju iz većine evropskih zemalja nisu obavezni da se registriraju. ‘3G pravilo’ dovoljno je za zemlje kao što su Njemačka, Italija, Hrvatska, Grčka, Rumunija, Slovenija ili Mađarska.

“BiH zapravo nije na ovoj listi, ali od 10. lipnja dogodila se još jedna inovacija. Tada se ista pravila primjenjuju na sve zemlje koje njemački institut Robert Koch ne navodi kao rizično područje. Prema tome, od 11. lipnja, ‘3G pravilo’ je dovoljno i za BiH”, pojašnjava Kurz.

Podsjećamo, austrijsko “3G pravilo” odobrava ulazak u zemlju osobama koje su cijepljene protiv virusa, koje su imale negativan PCR test ili su bile zaražene virusom i oporavile se.

Izraz “3G” odnosi se na izraze “Getestet, Geimpft, Genesen” što u prevodu znači “testiran, cijepljen, oporavljen” i opisuje tri načina na koje neko može pružiti dokaze da je imun na virus. To znači da će trebati pokazati dokaze o cijepljenju, negativnom testu ili nedavnom oporavku od virusa.

Izvor: siroki-online.com