S obzirom na vrlo dobar razvoj epidemiološke situacije, austrijska vlada odlučila je od 1. jula dodatno ublažiti mjere u borbi protiv koronavirusa.

Kako je rekao austrijski kancelar Sebastian Kurz, daljnje ublažavanje mjera rezultat je sjajne epidemiološke slike kojoj su pridonijeli svi građani. Sedmodnevna incidencija je u padu, a broj cijepljenih bi u srpnju mogao dosegnuti brojku od pet milijuna.

Što se tiče ublažavanja mjera, od 1. jula na snazi i dalje ostaje 3G pravilo u svim sferama gdje važi i sada. Ukida se ograničenje radnog vremena, a ponovno su moguća održavanja noćnih događaja, vjenčanja i plesa. Ponovno je moguće i održavanje događaja. To ‘de facto’ znači i povratak noćne gastronomije od 1. srpnja (noćni klubovi i diskoteke koje su orijentirane na stajaća mjesta imat će do 22. jula ograničenje kapaciteta na 75 posto, a to će nakon 22. srpnja biti ukinuto).

Djeca mlađa od 12 godina više se ne trebaju testirati. Minimalna udaljenost od jednog metra u gastronomiji prestat će vrijediti, od 22. jula se ukida i zahtjev za registracijom.

Od 1. jula zahtjev za FFP2 maskama pada, pa se one ponovno mogu zamijeniti običnom zaštitom za usta i nos, tj. običnim maskama. FFP2 maske bit će obavezna samo u bolnicama i staračkim domovima.

Od 22. jula slijedi daljnje ublažavanje mjera koje će uključivati i daljnje ublažavanje zahtjeva za maskom. Od 22. jula maske bi se trebale nositi samo u javnom prijevozu te u supermarketima i ljekarnama.

Kurz je još jednom podsjetio da u Austriji ne postoji obvezno cijepljenje, no apelira na sve da se ipak cijepe kako bi jesen bila lakša.

Izvor:kroativ.at