Austrijska vlada razmišlja o postupnom otvaranju ekonomije i javnog života. Prema najavi kancelara Sebastiana Kurza, otvaranje ekonomije uslijedit će od sljedećeg mjeseca. Naime, Austrija tada planira prve korake za otvaranje restorana, kafića, hotela te fitness centara.

Kancelar nije naveo tačan datum otvaranja, ali je rekao da bi se više moglo znati sljedeće sedmice.

“Sloboda je nadohvat ruke“, poručio je kancelar.

Važnu ulogu u otvaranju Austrije trebale bi imati maske, testiranja te planirana zelena putovnica koja bi omogućavala više slobode i putovanja, a u njoj bi se trebali nalaziti podaci o cijepljenju, osobama koje su preboljele koronavirus kao i o negativnim korona testovima.

Kancelar je poručio i da će Austrija nastaviti s masovnim testiranjem koje trenutačno provodi. “Dotad ćemo imati konstantno masovno testiranje“, naglasio je kancelar.

Ovu odluku o postupnom otvaranju Austrije pozdravili su i iz udruge ugostitelja, ali navode da otvaranje samo terasa odnosno ne otvaranje unutrašnjih dijelova lokala nije dobra stvar te da bi gastronomiju trebalo otvoriti u potpunosti.

Broj zaraženih u Austriji u posljednje vrijeme je u konstantnom opadanju, a dobra vijest je i da se smanjiva broj ljudi koji trebaju intenzivnu njegu.

Radi povoljne situacije, pokrajinski predsjednik Gradišća Hans Peter Doskozil odlučio je da ta pokrajina neće produžiti lockdown, To znači da će od ponedjeljka u Gradišću svoja vrata otvoriti trgovine te uslužne djelatnosti.

Izvor:gpmaljevac.net